23 mar 15:22
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
| | 1 | | x2+1 | | x3+x | |
x + |
| = |
| = |
| |
| | x | | x | | x2 | |
i co z tą wiedzą można dalej zrobić
23 mar 15:24
c39: Wale hornera i wychodzi, dziena
23 mar 15:31
c39: wyszedł mi przedział (−inf, −2−√3) U (−2+√3, 0) U (0,1) U (1, +inf)
23 mar 15:37
c39: chwila miało być ≤ a wyznaczyłem ≥
23 mar 15:38
c39: Czyli x∊(−2−√3, −2+√3)
23 mar 15:39
kochanus_niepospolitus:
jest ≤

a nie <
23 mar 15:42
c39: x∊<−2−
√3, −2+
√3>

Dzięki za pomoc, poza tym wszystko jest dobrze?
23 mar 15:48
kochanus_niepospolitus:
teraz się zgadza
23 mar 15:49
kochanus_niepospolitus:
ale takie pytanie ... dlaczego przy liczeniu '<' wywaliłeś x=1 z przedziału
23 mar 15:50
kochanus_niepospolitus:
dobra ... nie było pytania ... bo dla x=1 mamy L = 6
23 mar 15:51
c39: teraz jak tak patrze to 1 też powinno być w przedzialne
dla x=1
x4+2x3−6x2+2x+1≤0
1+2−6+2+1≤0
0≤0
23 mar 16:04
'Leszek: | | 1 | |
Podstawienie : x + |
| = t , x≠ 0 |
| | x | |
| | 1 | |
wowczas : x2 + |
| = t2 −2 |
| | x2 | |
Czyli masz nierownosc:
t
2 − 2 + 2 t − 6 ≤ 0 ⇔ t
2 + 2t − 8 ≤ 0
Δ = 36 ,
√Δ = 6
t
1 = − 4
t
2 = 2
t = < − 4 , 2 >
| | 1 | |
Czyli : x+ |
| = < − 4 , 2 > i dokoncz ! powodzenia ! |
| | x | |
23 mar 16:37
c39: Wzorując się na wzorze geogebry wychodzi tak jak napisałem.
Nie wiem jak dojść do t2−2 skąd ta dwójka
23 mar 16:48
'Leszek: Wzor skroconego mnozenia : ( x + 1/x)2 = x2 + 2 x *1/x + 1/x2 = t2
23 mar 16:58
c39: Czyli odpowiedź x∊<−2−√3, −2+√3> U {1} jest zła?
Wolałbym rozwiązywać tą metodą, którą zastosowałem na początku.
23 mar 17:00
kochanus_niepospolitus:
c39 ... to nie jest zła odpowiedź
23 mar 17:02
23 mar 17:06