prosze o obliczenia krok po kroku
Olka i Piotrek: W ciągu arytmetycznym dane są wyrazy a4=9 i a7=21. Oznacza to że w ciągu:
A. a1=3 r=4 B. a1=−3 r=4 C. a1=3 r=2 D. a1=−3 r=2
23 mar 14:42
Jerzy:
a7 − a4 = 3r
a1 = a4 − 3r
23 mar 14:43
Olka i Piotrek: A jak to obliczone?
23 mar 14:46
Jerzy:
an = a1 + (n − 1)*r
23 mar 14:48
Jerzy:
Mamy:
21 − 9 = 3r ⇔ r = 4
a1 = 9 − 3*4 = − 3
Odp: B)
23 mar 14:49
Olka i Piotrek: Nie rozumiem
23 mar 14:53
Jerzy:
Czego ?
23 mar 14:54
Olka i Piotrek: Jak to obliczane jest
23 mar 15:01
Jerzy:
a7 = a4 + 3r ⇔ 3r = a7 − a4 ... i co tu jest niejasne ?
23 mar 15:03
Olka i Piotrek: Skad jest te 3r a nie powinno być 6r?
23 mar 15:04
Jerzy:
a7 = a1 + 6r = (a1 + 3r) + 3r = a4 + 3r
23 mar 15:07
Olka i Piotrek: a te a4?
23 mar 15:08
Jerzy:
a4 = a1 + 3r
23 mar 15:12
Olka i Piotrek: A skąd wiadomo że r = 4?
23 mar 15:12
Jerzy:
14:49
23 mar 15:14
Olka i Piotrek: Ale jak to obliczone?
23 mar 15:18
Jerzy:
a
7 − a
4 = 3*r
21 − 9 = 3*r
12 = 3*r
23 mar 15:19
Olka i Piotrek: A skad wiemy że a7−a4=3r?
23 mar 15:23
Jerzy:
15:03
23 mar 15:25
kochanus_niepospolitus:
z własności ciągu arytmetycznego:
a
7 = a
1 + 6 r
a
4 = a
1 + 3 r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− (odejmujemy)
a
7 − a
4 = 6r − 3r = 3r
23 mar 15:25
kochanus_niepospolitus:
albo jak wolisz ... ogólny wzór w ciągu artymetycznym:
am = an + (m−n)*r
23 mar 15:26
Olka i Piotrek: Okey już zrobiłem
23 mar 15:47