heh
Olka i Piotrek: | | n2−2n−8 | |
dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an= |
| . LIczba ujemnych wyrazów |
| | n2+1 | |
tego ciągu jest równa:
A.5 B. 4 C. 3 D. 2
Oto co mi wyszło
Δ=36
√Δ=6
x
1=−2 x
2=4
I co teraz mam zrobić?
23 mar 14:24
kochanus_niepospolitus:
a
n < 0 ... i rozwiązujesz tą nierówność
23 mar 14:25
Jerzy:
Znaleźć liczby n należące do przedziału: [−2;4]
23 mar 14:26
kochanus_niepospolitus:
skoro wyszło Ci
n
1 = −2 .... n
2 = 4
to ile liczb naturalnych (czyli dodatnich liczb całkowitych) znajduje się w przedziale (−2,4)
23 mar 14:26
kochanus_niepospolitus:
Jerzy −−− otwarty przedział
23 mar 14:26
Jerzy:
No tak , nierówność ostra.
23 mar 14:27
Olka i Piotrek: Wszystko co mi napisaliście mam zrobione pisałem wyżej
23 mar 14:30
kochanus_niepospolitus:
"to ile liczb naturalnych (czyli dodatnich liczb całkowitych) znajduje się w przedziale (−2,4)

"
I podajesz odpowiedź i idziesz 'dalej'
23 mar 14:31
Olka i Piotrek: No 3 tylko nie wiem jakie to są
23 mar 14:33
Jerzy:
1,2,3 ... ale nikt cię nie pyta jakie, tylko ile.
23 mar 14:34
kochanus_niepospolitus:
po pierwsze −−− nie istotne 'jakie' istotne 'ile ich jest'
po drugie −−− jak to nie wiesz 'jakie to są'
23 mar 14:35
Olka i Piotrek: Ok dzięki.
23 mar 14:36