teoria grafow
maciek: AGH MATEMATYKA STOSOWANA ,GRAFY
Wykaz ze jesli graf dwudzielny G (X,Y,E) jest k−regularny, k≥1, to |X|=|Y|.
Czy dałby rade ktos rozpisac to w sposob formalny jak być powinno?
Ja mam idee zeby zrobic to nwpr. . Czyli:
Niech |X|=n
zakladamy, ze |X|<|Y|.
Wtedy zbior Y musi miec moc conajmniej X+1. Zatem tworzymy z zbioru Y podzbior A o mocy X.
Wtedy z zbioru X wtrafia do podzbioru A zbioru Y k*n krawedzi (tyle samo wychodzi z pozdzbioru
A do X).
Ale istnieja jeszcze wierzcholki w zbiorze Y do ktorych nie poprowadzono zadnej krawedzi
(to sa te po za podzbiorem A w zbiorze Y). A wiec z tego wynika ze z X musi wychodzic jeszcze
jakas
dodatkowa krawedz przez co graf G przestaje byc grafem k−regularnym.
A wiec pokazalismy sprzecznosc ze |X|<|Y| a wiec |X|=|Y|
móglby ktos to zapisac w sposob symboliczny tak aby ten dowod byl calkowicie poprawny ?
pozdrawiam
23 mar 13:38
maciek: moze tak :
|X|=n , v1, v2 , .... , vn ∊X
Niech |X|<|Y| ⇒ |Y|≥|X|+1 , w1, w2,... , w(n+1) ∊Y
wezmy podzbior A⊂Y : |A|=n , oraz w1,w2,... , wn ∊A (podzbior zbioru Y)
z X wychodzi kn krawedzi do A
ale musi dodatkowo wyjsc jedna do w(n+1) , bo |X|<|Y| ⇒ ∃ vi ∊X : deg vi = k+1 , i∊{1,...,n}
,
co daje nam sprzecznosc.
23 mar 13:47
maciek: ponawiam, czy ktos cos wie ?
23 mar 18:03