logarytmy
Marta: Proszę o pomoc, mam jeszcze kilka logarytmów do rozwiązania.
log 5√4(64)
log(53√5)
log3(log30−log3)
log3(1/81)*log9(3)
log7(73/5)
log√10
In 1/e5
log1/5(53√5)
36 (log6(19))− w potędze
log1/9(log1000)
log5√4(64)
23 mar 12:48
Jerzy:
Pomogę .... gotowców nie dam.
1) = log41/564 = ... i dalej sama.
23 mar 12:51
Marta: ok, będę próbować,
1) log41/5(44)=1/5log4(44)=1/5*4=4/5? (nie wiem jak poprawnie zapisać log, nie znam symbolu)
2)log(53√5)=log54/3
3) log3(log10)=log3(1) ?
4) log3(3−4)*log32(3)
23 mar 13:22
Jerzy:
| | 1 | |
1) zapamiętaj wzór: loganb = |
| logab |
| | n | |
teraz popraw 1)
23 mar 13:24
Marta: log7(73/5)=3/5
log√10=log101/2=1/2
tego z in nie potrafię zacząć
log5(−1)(54/3)
23 mar 13:27
Jerzy:
Popraw 1)
23 mar 13:28
Marta: a ok, czyli w pierwszym wynik będzie 20
23 mar 13:29
Marta: 5log4(44)=5*4=20
23 mar 13:31
Marta: a nie przepraszam 15, 5log4(43)
23 mar 13:34
Marta: a nie, 43 czyli wynik będzie 5*3=15
23 mar 13:34
Jerzy:
2) dokończ
23 mar 13:35
Marta: czyli 1) jest dobrze, tak?
jak mam dokończyć drugie? to będzie 4/3log5, ale jak to wyliczyć
23 mar 13:44
Jerzy:
Tak zostawić.
3) dokończ.
23 mar 13:45
Marta: w trzecim się poddaję nie wiem ile jest logarytm z 1 o podstawie 3
23 mar 13:48
Powracający: =0 bo 30=1
23 mar 13:49
Jerzy:
Do jakiej potęgi trzeba podnieść liczbę 3, aby dostać 1 ?
23 mar 13:50
Marta: a tak, tak, do 0, dziękuję, a w czwartym wychodzi −2?
log3(3(−4))*log32(3)=−4*1/2log3(3)=−4*1/2=−2?
23 mar 13:55
Jerzy:
Tak.
23 mar 13:57
Powracający: Wzor
godz13 : 22 nr 4
log
33
−4= −4*log
33=(−4)*1=−4
==============================
23 mar 13:57
Powracający: Nie zauwazylem drugiego logarytmu

Jednak nie cakiem powrocilem
23 mar 13:59
Jerzy:
Mylisz się Powracający.
23 mar 13:59
Marta: a dalej jest 3/5 i 1/2?
23 mar 14:00
Jerzy:
Nie.
23 mar 14:01
Marta: powracający ma dobrze, ale tylko jedną część zadania
23 mar 14:01
Marta: jak to nie? tam jest log7(7do potęgi 3/5)
23 mar 14:03
Marta: a log√10 to log101/2
23 mar 14:04
Jerzy:
logaan = n
tak.
23 mar 14:06
Jerzy:
..teraz widzę,że to są odpowiedzi .....dobrze.
23 mar 14:07
Marta: ok a log1/5(53√5) to będzie −log5(5(4/3))=−4/3?
23 mar 14:09
Jerzy:
Tak.
23 mar 14:10
Marta: a to z in 1/53 ?
23 mar 14:14
Marta: 1/e5*
23 mar 14:14
Jerzy:
= ln e−5 = −5
23 mar 14:16
Jerzy:
36log619 = 62log619 = 6log6192 = 192
23 mar 14:21
Jerzy:
Ostatnie dwa zrobisz bez problemu.
23 mar 14:21
Marta: dziękuję

to jeszcze tylko dwa ostatnie przykłady i skończone

log1/9(log1000)=log1/9(3)=log3
−2(3)=−1/2log3(3)=−1/2
23 mar 14:22
kochanus_niepospolitus:
si seniorita
23 mar 14:22
Marta: 36 (log6(19))−potęga, co zrobić, gdy logarytm jest w potędze?
23 mar 14:23
Jerzy:
Tak.
23 mar 14:23
Jerzy:
Patrz 14:21
23 mar 14:24
kochanus_niepospolitus:
36
log6(19) 
zastosuj wzór:
a
logab = b
23 mar 14:24
Marta: gracias ^^
23 mar 14:24
Marta: Dziękuję ogromnie wszystkim
23 mar 14:27