Określ liczbę rozwiązań równania
SEKS INSTRUKTOR : Określ liczbę rozwiązań równania
−x−1=log
2(−x)
doszedłem do
| | −x | |
−x=log2 |
| i nie wiem co dalej. |
| | 2 | |
| | 1 | |
próbowałem za −x podstawiać log2( |
| ) x ale nie wychodzi  |
| | 2 | |
23 mar 12:31
Jerzy:

Założenie: −x > 0 ⇔ x < 0
−x = 2
−x − 1 ⇔ − 2x = 2
−x
x = −1 lub x= −2
23 mar 12:39
Jerzy:
Dobrze zacząłeś , tylko źle prezkształcileś prawą stronę: log2(−x) + 1 = log2(−2x)
23 mar 12:47
SEKS INSTRUKTOR : skąd się wzięło −x=2−x−1 ?
23 mar 12:54
Jerzy:
Z definicji logarytmu.
23 mar 12:56