calka
help: Witam, prosze o pomoc

oblicz calke nieoznaczona ∫xe
−4X dx
23 mar 11:34
Jerzy:
Przez części:
v' = e
−4x u = x
23 mar 11:36
Eko: A dalej jak?
23 mar 11:37
Jerzy:
| | 1 | |
= − |
| xe−4x − ∫e−4xdx = ..... i licz dalej. |
| | 4 | |
23 mar 11:40
Help: mozna prosic wynik koncowy?
23 mar 11:48
Jerzy:
Po co Ty studiujesz ?
Popatrz uważnie na post 11:36 ..... tam już widać tą ostatnią całkę.
23 mar 11:51
Jerzy:
∫f'(x)dx = f(x) + C
23 mar 11:52
Help: chcialem sprawdzic tylko wynik, studiuje zeby miec prace
23 mar 12:00
Jerzy:
I jaki masz ten wynik ?
23 mar 12:01
Help: −0,5xe −4x
23 mar 12:21
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| xe−4x + |
| e−4x + C = |
| e−4x(1 −x) + C |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
23 mar 12:25
Help: faktycznie, dziekuje
23 mar 12:31