nie lada wyzwanie
Pan X: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy wynoszącej a. Kąt między
krawędzią boczną i podstawą jest równy kątowi płaskiemu przy wierzchołku ostrosłupa. Oblicz
objętość ostrosłupa.
23 mar 09:49
Jerzy:
Przecież zadanie jest banalne.
Zauważ,że przekrój pionowy przez przekątną podstawy jest trójkątem równobocznym.
Oblicz: H i po zadaniu.
23 mar 09:56
Pan X: nie nie nie
23 mar 10:01
Pan X: | | a3 | |
Odpowiedź brzmi V= |
| √1+√5 |
| | 6 | |
23 mar 10:03
Jerzy:
Ile wynosi wysokość trójkąta równobocznego o krawędzi k*√2 ?
23 mar 10:04
Pan X: | | √5−1 | |
dostałęm jakieś wskazówki aby wyliczyć cosα który podobno bedzie równy |
| |
| | 2 | |
23 mar 10:04
Jerzy:
miało być o krawędzi a.
23 mar 10:05
Jerzy:
| | √5 − 1 | |
Zagalopowałem się ...ten trójkąt jest tylko równoramienny i faktycznie: cosα = |
| |
| | 2 | |
krawędź boczna jest połową przekatnej podstawy i teraz policz H.
23 mar 10:09
Pan X: jak udowodnic ze krawedz boczna jest polowa przekatnej podstawy
24 mar 09:36
Jerzy:
Nie, to nie jest prawdą ,źle zrozumiałem treść zadania, ale mając przekatną podstawy i
cosα mozesz wyznaczyć wyskość bryły H , potem objetość.
24 mar 10:28
Mila:

1) ΔSOC:
| | 0.5a√2 | | 0.5a√2 | |
cosα= |
| ⇔k= |
| |
| | k | | cosα | |
2)
W ΔBCS: a
2=k
2+k
2−2*k*k cosα
a
2=2k
2*(1−cosα) , α− kąt ostry
| | 0.5a√2 | |
a2=2*( |
| )2*(1−cosα)⇔ |
| | cosα | |
cos
2α+cosα−1=0 i cosα>0
3)
| | a2 | | 1 | | a2 | | 1−1+cosα) | |
H2= |
| *( |
| −1)⇔H2= |
| *( |
| |
| | 2 | | 1−cosα | | 2 | | 1−cosα | |
| | a2 | | cosα | | a2 | | 1 | |
H2= |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 2 | | 1−cosα | | 2 | | | |
| | a2 | | 1 | |
H2= |
| * |
| po wykonaniu działań |
| | 2 | | | |
============
24 mar 18:03
Eta:
2 sposób
Korzystam z rys.
Mili
| | a√2 | |
W ΔSOC cosα= |
| i w ΔBCS z twierdzenia kosinusów: |
| | 2k | |
| | 2k2−a2 | | a2 | |
cosα= |
| = 1− |
| |
| | 2k2 | | 2k2 | |
| | a√2 | | a2 | |
to |
| =1− |
| /*2k2 |
| | 2k | | 2k2 | |
2k
2−a
√2k−a
2=0 Δ
k=10a
2 ,
√Δ=
√10a=
√2*
√5a i k>0
| | a√2+√2*√5a | | a√2 | | a2 | |
k= |
| = |
| (√5+1) ⇒ k2= |
| (√5+3) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Z tw. Pitagorasa w Δ SOC
| | a√2 | | a2 | |
H2=k2−( |
| )2 ⇒ H2= |
| (√5+1) |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | a3√√5+1 | |
V= |
| *a2*H=.......= |
| |
| | 3 | | 6 | |
24 mar 20:21