ciag arytmetyczny
asddd: wyznacz wszystkie wartosci k,dla ktorych ciag (k+1,k2 ,4k =2) jest skonczonym ciagiem
arytmetycznym.
moze ktos podpowiedziec jak to rozwiazac ?
23 mar 09:40
Jerzy:
2*k*2 = k + 1 + 4k + 4 i ogranicz liczbę wyrazów.
23 mar 09:42
Jerzy:
Tzn ... .nie musisz nic ograniczać, bo ciąg jest trzyelementowy.
23 mar 09:43
asddd: kurde , zle przepisalem ciag xDDD
wyznacz wszystkie wartosci k,dla ktorych ciag (k+1,k2 ,4k + 2) jest skonczonym ciagiem
arytmetycznym.
23 mar 09:44
Jerzy:
2k2 = k + 1 + 4k + 2
23 mar 09:45
kochanus_niepospolitus:
2*k2 = (k+1) + (4k+2) ⇔ 2k2 = 5k + 3 ⇔ 2k2 − 5k − 3 = 0
Δ = ...
k1 = ...
k2 = ...
23 mar 09:46
asddd: wiadome na jedna i niewiadome na druga tak ?
23 mar 09:46
Jerzy:
Masz trójmian kwadratowy.
23 mar 09:47
asddd: kochanus a powiesz mi czemu jest 2k2 ?
23 mar 09:47
Jerzy:
| | an−1 + an+1 | |
To własność ciągu arytmetycznego; an = |
| |
| | 2 | |
23 mar 09:48
asddd: dzieki mordeczki
23 mar 09:48
kochanus_niepospolitus:
każdy element ciągu arytmetycznego = suma 'sąsiadujących' z nim dwóch elementów podzielone
przez 2 (to co Jerzy zapisał)
23 mar 09:50
Jerzy:
Krótko mówiąc ... jest średnią arytmetyczną sąsiednich wyrazów.
23 mar 09:51