Matematyka dyskretna, zbiory
Discrete: Wyznacz ∩
n∊ℕ A
n oraz ∪
n∊ℕ A
n gdy
a) A
n ={0, 1, 2, ... , n −1}
b) A
n = { z∊ ℤ: istnieje k ∊ ℤ( z = k * n)}
22 mar 22:14
Pytający:
Zakładam, że 0 nie należy do ℕ.
a)
A
1={0}
A
2={0,1}
A
3={0,1,2}
...
∩
n∊ℕ A
n = {0}
∪
n∊ℕ A
n = ℕ
b)
A
1={ z∊ ℤ: z=1k, k∊ℤ} = ℤ
A
2={ z∊ ℤ: z=2k, k∊ℤ} = {...,−4,−2,0,2,4,...}
A
3={ z∊ ℤ: z=3k, k∊ℤ} = {...,−6,−3,0,3,6,...}
...
∩
n∊ℕ A
n = {0}
∪
n∊ℕ A
n = ℤ
c)
A
1=[0,1]
...
∩
n∊ℕ A
n = {0}
∪
n∊ℕ A
n = [0,1]
22 mar 23:07
Discrete: Ok, dzięki wielkie, a jeśli uznam, że N = {0, 1, 2, 3,...}, (literą P u nas sie oznacza
naturalne bez zera) to powinnam napisać:
A0 = {0}
A1 = {0,1}
....
∩n∊ℕ An = ∅ w każdym podpunkcie?
23 mar 17:37
Adamm: to wtedy jestem ciekaw jaki to zbiór A0 dla podpunktu a oraz c
23 mar 17:41
Discrete: Ja też :'D
23 mar 17:46
Pytający: Myślę, że na wykładzie z dyskretnej miałaś zapewne podane, że nie zaliczacie 0 do naturalnych
(można to wywnioskować z postaci przykładów, do czego nawiązał Adamm).
23 mar 17:51