Pomoc
polo: Punkty A = (−5, 0), B = (0,0), C = (0, 3), D = (x, 3), gdzie x < 0, są kolejnymi wierzchołkami
trapezu ABCD. Dla jakich wartosci x w ten trapez można wpisać okrag?
Jakiś pomysł,?
22 mar 22:04
kwadrat:
Kłania się: warunek wpisania okręgu w trapez
|AB|+|CD|=|AD|+|BC|
i walcz .............
22 mar 22:06
polo: A jak uwzględnić ze x ma być ujemny? To na końcu?
22 mar 22:23
kwadrat:
tak
22 mar 22:25
polo: zapis juz bez pierwiastkow
52 + x2 = 32 + (x + 5)2
22 mar 22:28
kwadrat:
ok ..........
25=9+10x+25 ⇒ x= −0,9
22 mar 22:35
polo: Wynik to −15/7
22 mar 22:48
kwadrat:
No nie sprawdzałam ...( tego co napisałeś)
Tak nie można opuszczać pierwiastków!
|AB|=5 , |DC|=
√x2= |x| = −x bo x<0
|AD|=
√(x+5)2+9 , |BC|=3
i mamy:
5−x=
√(x+5)2+9+3
√(x+5)2+9= 2−x /
2
(x+5)
2+9=4−4x+x
2
..................
22 mar 23:29