Rzucamy dwiema kostkami
Mateusz: rzucamy dwiema kostkami oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia szóstki na co najmniej jednej
kostce
Przykład na tabelce czy mógł by ktos pokazać ?
1 2 3 4 5 6
1
2
3
4
5
6
22 mar 21:44
'Leszek: Zrob wieksza tabelke i w kratki wpisz wszystkie wyniki rzutu ( bedzie ich 36)
| Ω | = 36
Nastepnie zakresl sobie te kratki w ktorych liczba oczek wystepuje jeden raz oraz dwa razy
( bedzie ich 11)
| A | = 11
P(A) = 11/36
22 mar 21:59
kwadrat:
|Ω|=6
2=36
zdarzenie przeciwne do A
A
'− na żadnej kostce nie wypadła szóstka
|A
'|=5
2=25 ( tak jakbyś rzucał 2 razy kostką na której brak szóstki)
| | 25 | | 11 | |
P(A)=1−P(A')= 1− |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |
22 mar 22:32