rozłożyć wielomian na czynniki
matma: mam rozłożyć wielomian na czynniki do możliwie najniższego stopnia wielomianu:
w(x) = x6 − 3x4 + 3x2 − 1
Niby proste ale coś mi nie chce wyjść:(
20 sty 17:03
Bogdan:
W(x) = (x6 − 1) − (3x4 − 3x2) = ...
a teraz ?
20 sty 17:07
Atos:
Można też tak
(a−b)3= a3−3a2b +3ab2 −b3
a= x2 b= 1
to; ( x2−1)3 = x6 −3x4 +3x2 −1
20 sty 17:14
matma: ale jak z 1 mogę wyrzucić przed nawias x
4? można tak

bo musialo to byc tak:
(x
6 − 1) − (3x
4 − 3x
2)
x
4(x
2 − 1) + 3x
2(x
2 − 1)
(x
4 + 3x
2) (x
2 − 1)
20 sty 17:28
paziówna: | | 1 | |
no można. x4* |
| . prawda?  |
| | x4 | |
20 sty 17:48
paziówna: no i dalej... rozłóż jeszcze (x2 − 1) i z drugiego nawiasu wyciągnij x2
20 sty 17:49