cosα +sinα | ||
Zad 3. Oblicz wartość wyrażenia | jeśli tgα=√2 i jest kątem ostrym. | |
sinα−cosα |
1 | ||
zad 4 Wykaż ,że dla każdego kąta α prawdziwa jest równość: a) tg2+1= | ||
cos2α |
√3 | ||
cos 30o = | ||
2 |
√3 | ||
ctg 60o = | ||
3 |
sin2α | cos2α | sin2α + cos2α | 1 | |||||
tg2α +1 = | + | = | = | |||||
cos2α | cos2α | cos2α | cos2α |
cos2α | ||
cos2α |
192√3 | 1+√2 | |||
czy w zad 1 wynik to | W zad 3 wychodzi mi wynik | Jesli dobrze | ||
3375 | √2−1 |
a | ||
Dla a ≠ 0 jest | = 1 | |
a |
√3 | √3 | 3 √3 | 2 √3 | 6 | ||||||
( | + | )−3 = ( | + | )−3 = ( | )3 = | |||||
2 | 3 | 6 | 6 | 5√3 |
216 | 72 | √3 | 72 √3 | |||||
= | = | * | = | |||||
125*3 √3 | 125 √3 | √3 | 375 |
1 + tg α | 1 + √2 | 1 + √2 | √2 +1 | ||||
= | = | * | = | ||||
tg α − 1 | √2 − 1 | √2 − 1 | √2 +1 |
( 1 + √2)2 | ||
= | = 1 + 2√2 + 2 = 3 + √2 | |
2 − 1 |
1 | ||
cos α = | i α ∊ ( 0o, 90o) | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |