Szeregi
jola: Zbadaj zbieżność poniższych szeregów:
1.
∞
| | 2√n +3 | |
∑ |
| tutaj mogę wykazać jego zbieżność w taki sposób: |
| | n3−1 | |
n=2
2.
∞
n=1
| | 3 | |
ten policzyłam z kryterium Cauchy'ego , wyszło mi |
| czyli tez zbieżny, będe bardzo |
| | 4 | |
wdzięczna jesli ktoś by mnie sprawdził ewentualnie podsunął jakiś inny pomysł
22 mar 20:24
jola: i jeszcze takie zadanko:
Mam zbadać zbiezność i bezwględna zbieżność szeregu:
∞
n=1
I czy wystarczy tutaj pokazać że szereg jest zbieżny warunkowo z kryterium Leibnitz'a , czyli
| | 1 | |
policzyć granicę która wynosi 0 i pokazać że kolejne wyrazu szeregu: tg( |
| ) są nierosnące |
| | n | |
oraz napisać że szereg nie jest zbieżny bezwględnie?
22 mar 20:36
jola: ponawiam pytanie
22 mar 20:52
jola:
22 mar 21:05
b.: w 1. wypadałoby jeszcze oszacować mianownik, np. n3 − 1 > n3 − n3/2 (bo n ≥ 2).
2. wydaje się ok.
3. ok, choć raczej nie wystarczy napisać że szereg nie jest zbieżny bezwględnie, trzeba to
pokazać
23 mar 01:05