O ile procent pole koła k1 jest mniejsze od pola koła k2?
nicnieumiem: Promień koła k1 jest o 40% krótszy od promienia koła k2. O ile procent pole koła k1
jest mniejsze od pola koła k2?
22 mar 20:20
Janek191:
| | r1 | | 3 | |
r1 = 0,6 r2 ⇒ k = |
| = 0,6 = |
| |
| | r2 | | 5 | |
więc
| P1 | | 9 | | 9 | |
| = k2 = |
| ⇒ P1 = |
| P2 |
| P2 | | 25 | | 25 | |
zatem
| P2 − P1 | | | | 16 | |
| = |
| = |
| = 0,64 = 64 % |
| P2 | | P2 | | 25 | |
22 mar 20:27
nicnieumiem: Dziękuję
22 mar 20:30
kwadrat:
r
1=0,6r
2 P
1=0,36πr
22 , P
2=πr
22
| P2−P1 | | 0,64πr22 | |
| = |
| =0,64 |
| P2 | | πr22 | |
22 mar 22:25