Wartości parametru
avetrave: wyznacz wartości parametru k dla ktorych rownanie (x−2)[kx2+(k+1)x+1]=0 ma dwa różne
rozwiązania
Mam trzy warunki i jednym z nich jest delta>0, x1=2 i x2 różny od 2. Z delty niby k nalezy do
R za wyjatkiem 1 i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc.
22 mar 20:20
Janek191:
x = 2
k = 0
22 mar 20:41
Mila:
1)
Badamy ile jest równe k jeżeli 2 jest rozwiązaniem równania
kx
2+(k+1)x+1=0
k*4+(k+1)*2+1=0
4k+2k+2+1=0
6k=−3
| | 1 | | 1 | |
Mamy wtedy trójmian w(x)=− |
| x2+ |
| x+1 |
| | 2 | | 2 | |
x
2−x−2=0⇔
x=−1 lub x=2
| | 1 | |
Mamy równanie : − |
| *(x−2)2*(x+1)=0 |
| | 2 | |
2) dla k=0
Mamy równanie:
(x−2)*(x+1)=0 są dwa różne rozwiązania
3)
Δ=0
Δ=(k+1)
2−4k=k
2−2k+1=(k−1)
2
k−1=0⇔k=1
wtedy mamy równanie:
(x−2)*(x
2+2x+1)=0
(x−2)*(x+1)
2=0
x=2 lub x=−1
===========
| | 1 | |
odp. k=0 lub k=− |
| lub k=1 |
| | 2 | |
Zgadza się z odpowiedzią?
22 mar 21:48
avetrave: Nie wiem, bo jest to zadanie ze spr wiec nie mam odpowiedzi, ale reszta wyszła mi tak samo wiec
raczej powinno być ok

wielkie dzięki a pomoc
23 mar 08:10