funkcje wymierne
ersia: | | 9−4x2 | |
Na podstawie wykresu funkcji f(x)= |
| odpowiedz na pytanie : dla jakich wartości |
| | 2x2+3x | |
parametru m równanie f(x)=m nie ma rozwiązań...wyszło mi dla m∊{−4,−2} ...czy to poprawna
odpowiedź?
22 mar 20:08
Janek191:
| | ( 3 − 2 x)*( 3 +2 x) | |
f(x) = |
| x ≠ −3 i x ≠ 0 |
| | 2x*( x + 3) | |
Dla m = − 3 lub m = − 2
22 mar 20:17
ersia: skąd wziął się mianownik : 2x(x+3) to nie jest 2x2+3x
22 mar 20:21
ersia: ?
22 mar 20:21
Janek191:
Pomyłka
Powinno być
| | ( 3 −2 x)*( 3 + 2 x) | |
f(x) = |
| x ≠ 0 i x ≠ − 1,5 |
| | x*( 2x + 3) | |
22 mar 20:31
Janek191:
Odp. m = − 4 lub m = − 2
22 mar 20:34