1 | 1 | ||
u'= | |||
cos2(u) | x2 |
du | dx | ||
= | |||
cos2(u) | x2 |
1 | ||
tg(u)+ | =C | |
x |
1 | ||
tan(y/x)+ | =C | |
x |
1 | ||
tan(0/3)+ | =C | |
3 |
1 | ||
C= | ||
3 |
1 | 1 | |||
tan(y/x)+ | = | |||
x | 3 |
dy | du | |||
Podstawienie y/x = u ⇒ y = u*x ⇒ | = x | + u | ||
dx | dx |
du | ||
Czyli x(x | + u) − u*x = cos2 u | |
dx |
du | ||
Zatem x2 * | = cos2 u | |
dx |
du | dx | |||
∫ | = ∫ | |||
cos2 u | x2 |
−1 | ||
y = x * arctg ( | + C) | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |