Wykaż, że jeżeli od kwadratu liczby całkowitej a odejmiemy iloczyn dwóch liczb..
Ezo: Wykaż, że jeżeli od kwadratu liczby całkowitej a odejmiemy iloczyn dwóch liczb całkowitych,
których suma równa się 2a, to otrzymamy na wynik kwadrat liczby całkowitej. Np. 10
2 − 16*4 =
6
2..
Proszę tylko o napisanie czy wszystko jest poprawnie, a jeśli jest błąd to gdzie. Szukałem, i
nigdzie nie znalazłem podobnego rozwiązania które byłoby potwierdzone jako poprawne.
Teza: a
2 − bc = x
2 // a, b, c, x e Z
b + c = 2a
| b2 + 2bc + c2 | | 4bc | |
| − |
| = x2 |
| 4 | | 4 | |
b + c = 2a => b − c = 2a − 2c = 2(a − c)
(a − c)
2 = x
2
a, c e Z => a−c e Z => x e Z