ciąglość funkcji
Wołam o pomoc:(: Witam. Proszę o szybką pomoc w zadaniu dotyczącym ciąglości funkcji.
Zbadaj ciągłość funkcji:
One sa taką klamerką połączone oczywiście. Z góry dziękuję za pomoc ponieważ nie mam pojęcia
jak to się oblicza
20 sty 16:51
Wołam o pomoc:(: Bardzo mi zależy na waszej pomocy...
20 sty 16:54
Bogdan:
Funkcja f(x) jest ciągła w punkcie x0 wtedy gdy limx→x0 f(x) = f(x0)
20 sty 17:01
Wołam o pomoc:(: Bogdan ale jak to w ogóle zacząc liczyc? Możesz chociaż zacząc pierwszy przykład?
20 sty 17:12
Wołam o pomoc: tzn to tylko pierwszy przykład jest, pomylilo mi sie
20 sty 17:20
Wołam o pomoc: | | 1 | |
na górze mi wychodzi |
| x=−3 czyli jak podstawie to będzie dzielenie przez 0 a tak |
| | x+3 | |
chyba nie może wyjśc...
20 sty 17:25
Wołam o pomoc: Ogólnie zrobiłem to tak:
| | x − 3 | | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| = |
| czyli coś nie tak chyba
|
| | (x − 3) (x+3) | | x+3 | | 0 | |
| | x+4 | | −3+4 | | 1 | |
lim |
| = |
| = |
|
|
| | x+9 | | −3+3 | | 5 | |
Dobrze to jest zrobione? a jesli nie to co jest żle? Prosze o odpowiedz...
20 sty 17:29
Wołam o pomoc: Ludzie pomóżcie proszę....
20 sty 17:34
paziówna: cierpliwości.
20 sty 17:46
Bogdan:
x
0 = −3
| | −3 + 4 | | 1 | |
f(−3) = |
| = |
| |
| | −3 + 9 | | 6 | |
lim
x→−3− f(x) = ... (granica lewostronna)
lim
x→−3+ f(x) = ... (granica prawostronna)
Jeśli lim
x→−3− f(x) = lim
x→−3+ f(x) = f(−3) to funkcja jest ciągła w x = −3,
w przeciwnym wypadku nie jest ciągła w tym punkcie.
20 sty 17:47
Wołam o pomoc: | | 1 | |
lae ja bez sensu napisalem, fakt tam powinna byc |
| |
| | 6 | |
20 sty 17:51
Wołam o pomoc: | | x−3 | |
No ale z tym |
| się już nic nie robi? |
| | x2 − 9 | |
20 sty 17:54
paziówna: jeśli x→−3+, to w mianowniku nie masz 0. bo −3+≠−3
20 sty 17:59
Wołam o pomoc: aha rozumiem. Dziękuje za odpowiedz.
mam taki przykład rozwiązany na zajęciach i go nie rozumiem do końca:
e
x , dla x<0
f(x) = x
2+1 , dla 0≤x≤1
3x+4 , dlax>1
Rozwiązanie:
x
1 = 0
x
2 = 1 Co znacza te x? Skąd one są?
lim
→0− =1
lim
→0+ = (x
2+1)=1
lim
→0 = f(x) = 1
f(0) = 1
Funkcja jest ciągłą w zerze.
Moje pytania: Dlaczego się nic nie robi z tym 3x+4 x>1

?
Skąd te "iksy" o ktorych wspomnialem wyzej?
Z gory dzieki za odpowiedz
20 sty 18:10
Wołam o pomoc: aha rozumiem. Dziękuje za odpowiedz.
mam taki przykład rozwiązany na zajęciach i go nie rozumiem do końca:
e
x , dla x<0
f(x) = x
2+1 , dla 0≤x≤1
3x+4 , dlax>1
Rozwiązanie:
x
1 = 0
x
2 = 1 Co znacza te x? Skąd one są?
lim
→0− =1
lim
→0+ = (x
2+1)=1
lim
→0 = f(x) = 1
f(0) = 1
Funkcja jest ciągłą w zerze.
Moje pytania: Dlaczego się nic nie robi z tym 3x+4 x>1

?
Skąd te "iksy" o ktorych wspomnialem wyzej?
Z gory dzieki za odpowiedz
20 sty 18:10
Wołam o pomoc: tam miało by
→0+ e
x=1
oczywiscie wszedzie x "dąży"

bo zapomnialem go pisac
20 sty 18:12
paziówna: ex jest zarówno przy 0− jak i 0+? bo to by było troszkę dziwne
20 sty 18:16
paziówna: te x
1 i x
2 to zapewne są punkty, gdzie poddajesz pod wątpliwość ciągłość funkcji, dlatego
sprawdzasz te punkty
20 sty 18:17
paziówna: tzn...
f(0) = 1
lim ex = 1 lim (x2 + 1) = 1
x→0− x→0+
limex = lim(x2 + 1) = f(0) hurra! f. jest ciągła w pkt−ie x = 0.
x→0− x→0+
20 sty 18:22
Wołam o pomoc: dla mnie ten cały przykład jest co najmniej dziwny. A przepisałem go dokładnie tak jak miałem z
zeszycie a staram się przepisywac bezbłędnie. Cho mogłem sie oczywiscie pomylic w koncu jestem
tylko człowiekiem
20 sty 18:24
Wołam o pomoc: Dziękuję Paziówna za pomoc
20 sty 18:25
paziówna: i to dość ciekawe, że nie sprawdzacie ciągłości funkcji w pkt−ie x = 1...
f(1) = 2
lim (x2 + 1) = 2 lim (3x+4) = 7
x→1− x→1+
lim (x2 + 1) = f(1) ≠ lim (3x+4)
x→1− x→1+
no niestety! f. nie jest ciągła w pkt−ie x = 1.
20 sty 18:25
Wołam o pomoc: przepraszam najmocniej !

Na drugiej stronie miałem dokończenie heh. Oj ja głupi i jest tak:
lim x→1
− (x
2 +1)=2
lim x→1
+ (3x + 4) = 7
funkcja jest nieciągła w x=1
20 sty 18:29
Wołam o pomoc: no i już wszystko rozumiem

troche pomyslalem plus głownie Twoja pomoc i załapałem o co chodzi
w tym całym przykładzie. Paziówna jesteś wielka !

Dziękuję Ci bardzo
20 sty 18:32
Wołam o pomoc: no i już wszystko rozumiem

troche pomyslalem plus głownie Twoja pomoc i załapałem o co chodzi
w tym całym przykładzie. Paziówna jesteś wielka !

Dziękuję Ci bardzo
20 sty 18:32
paziówna: jestem mała i drobna, jednakże cieszę się, że mogłam pomóc^^
20 sty 18:59
Ewela:
3x+1 dla x< 2
f(x)={ x3+1 dla x≥ 2 , x0=2
Prosze o pomoc,
Dziękuję.
19 gru 21:27
PW: W punkcie x0=2 funkcja ma wartość 23+1 = 9 (bo działa ten dolny przepis).
Granicy prawostronnej w x0 nie musimy liczyć − jest ona równa 9, bo dla x≥2 funkcja f jest
wielomianem, a wszystkie wielomiany są ciągłe.
Granica lewostronna f w x0 jest równa 3.2+1 = 7 na tej samej zasadzie co wyżej (wprawdzie x0
nie należy do dziedziny funkcji określonej "górnym wzorem", ale funkcja g(x)=3x+1 jest ciągła,
a więc granica na krańcu przedziału...)
Mamy więc sytuację: w x0 granica lewostronna jest równa 7 i jest różna od wartości funkcji w
tym punkcie równej 9.
20 gru 13:28