funkcja kwadratowa
Gofer: Wyznacz współczynniki a,b i c wiedząc, że oś symetrii funkcji kwadratowej to x=2, jednym z
miejsc
zerowych jest liczba −1. Do wykresu funkcji należy punkt P(1;−4).
22 mar 18:58
Janek191:
Mamy
p = 2
| | − 1 + x2 | |
x1 = − 1 ⇒ |
| = 2 ⇒ x2 = 5 |
| | 2 | |
P = ( 1, 4)
zatem
f (x) =a *(x − x
1)*( x − x
2) = a( x + 1)*( x − 5)
oraz
f(1) = 4
czyli
4 = a*( 1 + 1)*( 1 − 5) = − 8 a ⇒ a = − 0,5
f(x) = − 0,5*( x + 1)*( x − 5) = −0,5*( x
2 − 4 x − 5) = − 0,5 x
2 + 2 x + 2,5
Odp.
a = −0,5 b = 2 c = 2,5
22 mar 19:26
Janek191:
22 mar 19:28
'Leszek: | | x1 + x2 | |
x1 = −1 , x2 = ? , x = |
| ⇒x2 = 5 |
| | 2 | |
f(x) = a(x − x
1)(x
2)
Dla P(1,−4)
−4 = a(1+1)(1−5) ⇒ a = 1/2
f(x) = 0,5(x+1)(x−5)
Dokoncz !
22 mar 19:29