Pomoc
polo: Punkt A = ( −1, −5), B = (3, −1) i C = (2, 4) są kolejnymi wierzchołkami rownolegloboku ABCD.
Oblicz pole rownolegloboku.
22 mar 18:57
Janek191:

Mamy
→
BA = [ −4, − 4 ]
→
BC = [ −1, 5 ]
więc pole ABCD
→ →
P = I det ( BA , BC ) I = I − 4*5 − ( −4)*(−1) I = I − 20 + 4 i = 16
22 mar 19:36
Janek191:
Pomyłka

Powinno być :
= I − 20 − 4 I = 24
Inny sposób
P = ( 3 − (−2)) *( 4 − (5)) − 0,5*( 2*5*1 + 2*4*4) = 5*9 − 21 = 45 − 21 = 24
22 mar 19:41
Janek191:
Jeszcze inny sposób

Oblicz
e = I AC I
S − środek odcinka AC
x = I BS I
f = 2 x
P = 0,5 e*f
==========
22 mar 19:44
Janek191:
Przepraszam

Zły III sposób, bo ABCD nie jest rombem
22 mar 19:45