jak niżej
Adamm: Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak wyznaczyć wzór rekurencyjny.
Chcę wiedzieć na ile obszarów może dzielić maksymalnie przestrzeń n płaszczyzn.
Mam problem, nie radzę sobie z takimi zadaniami, a trudno mi to sobie wyobrazić.
22 mar 18:42
jc:
Jedna płaszczyzna dzieli przestrzeń na dwie części.
Najwięcej części uzyskamy, jeśli żadne płaszczyzny nie będą równoległe,
ani żadne 4 płaszczyzny nie przetną się w jednym punkcie.
Załóżmy, że n płaszczyzn dzieli przestrzeń na maksymalnie Ln części.
Rysujemy kolejną płaszczyznę (różną od wcześniejszych).
Przecięcia z poprzednimi płaszczyznami n prostych, które dzielą
nową płaszczyznę na maksymalnie Mn części. Każda z Mn części podzieli
jakiś obszar na dwie części.
Mamy L1 = 2, Ln+1 = Ln + Mn,
przy czym M1 = 2, Mn+1 = Mn + n+1.
22 mar 20:13
Adamm: dziękuję, spróbuję to przeanalizować
22 mar 20:19