Oblicz
Olaaa: | | 1 | |
Liczba ( |
| ) 2 jest rowna: |
| | √5 − √3 | |
22 mar 18:37
Adamm: | | 1 | | √5+√3 | | 5+2√15+3 | | √15 | |
( |
| )2=( |
| )2= |
| =2+ |
| |
| | √5−√3 | | 2 | | 4 | | 2 | |
22 mar 18:39
Olaaa: A mozesz mi wytlumaczyc dlaczego po pierwszym znaku rownosci tak Ci wyszlo?
22 mar 18:41
Olaaa: Poza tym to jest chyba obliczone zle, bo takiej odpowiedzi nie mam, a to otwarte...
22 mar 18:42
Adamm: a jakie masz odpowiedzi, wtedy będziemy pewni
22 mar 18:42
Olaaa: A. 1 2
B. 1 8
C. 8 + 2√ 8 4
D. 8 + 2√ 15 4
22 mar 18:46
Adamm: no i widzisz? odpowiedź D
jednak masz taką odpowiedź
22 mar 18:47
Olaaa: A wiec jesli mozesz to wytlumacz mi, proszę, jak do tego doszedles?
22 mar 18:49
Adamm: | | a+b | | a | | b | |
zauważ że |
| = |
| + |
| |
| | c | | c | | c | |
22 mar 18:51
Olaaa: Chyba się nie dogadamy

...
22 mar 18:52
Olaaa: Nie rozumiem tego juz na samym poczatku, jak jest znak rownosci to z mianownika przeniosles w
licznik i dodatkowo w mianownik wpisales dwojke, a ja nie mam pojecia jak to uczyniles?
22 mar 18:56
Adamm: usunąłem niewymierność z mianownika
| 1 | | 1 | | √5+√3 | |
| = |
| * |
| =... |
| √5−√3 | | √5−√3 | | √5+√3 | |
22 mar 18:57
Olaaa: Juz rozumiem

dziekuje
22 mar 19:00