Oblicz cosinus, stereometria
arew: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Stosunek długości krawędzi podstawy do krawędzi
bocznej ostrosłupa jest równy 1:4. Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi
tego ostrosłupa.
Proszę o pomoc..
22 mar 18:36
arew: Nikt nic?
23 mar 11:00
arew:
23 mar 11:01
Mila:

BE⊥SC i DE⊥SC
W ΔDBE:
(*) (a
√2)
2=e
2+e
2−2*e*e*cosα
| 1 | | 3√7 | |
W ΔSFC: h2+ |
| a2=16a2, h= |
| |
| 4 | | 2 | |
| 3a√7 | |
e= |
| podstawiamy do (*) |
| 8 | |
2a
2=2e
2*(1−cosα)
| 2*9*7a2 | |
2a2= |
| *(1−cosα)⇔ |
| 64 | |
23 mar 18:43