geo
StrasznyNieogar: Witam
Punkty A (2, −6), C (4, 8) są przeciw ległymi wierzchołka mi rombu ABC o boku dlugosci 10.
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
Mogę policzyć wzór prostej zawierającej odcinek AC:
y=7x −13
Punktu S, przecięcie przekatnych
S (3,1)
Prostejrownoleglej do prostej AB przechodzącą przez punkt S
Nie widzę tego co dalej zrobić, ktoś podpowie?
Eta:

Napisz równanie okręgu o środku A i promieniu R=10
Następnie rozwiąż układ równań
| | 1 | | 10 | |
prostej k : y= − |
| x+ |
| i tego okręgu |
| | 7 | | 7 | |
otrzymasz współrzędne punktów B i D