wykaż, że
~uczeń13: wykaż że jeśli x>0 , to x3 + 60x > 36
22 mar 17:58
Adamm: najlepiej zapoznać się z tkzw. nierównościami między średnimi
| | | |
tutaj |
| ≥4√x3*(20/x)3 skąd |
| | 4 | |
ponieważ 8
4√53*22≈37,8 to możemy powiedzieć że nawet
| | 60 | |
x3+ |
| >37  |
| | x | |
22 mar 18:06
Jack: ewentualnie pochodna.
22 mar 18:12
Adamm: Jack, cześć
22 mar 18:18
Jack: Hejo
22 mar 18:19
~uczeń13: jak policzyć to z pochodnej?
22 mar 21:26
Krzysiek: pochodną?.. haha XDDD
22 mar 21:29
~uczeń13: wiem jak się liczy pochodną, tylko zatrzymuje się w pewnym momencie i nie wiem co dalej
22 mar 21:30
Adamm: najpierw najlepiej przekształcić do przyjemniejszej postaci
| | 60 | |
x3+ |
| >36 ∧ x>0 ⇔ x4−36x+60>0 ∧ x>0 |
| | x | |
f(x)=x
4−36x+60
f'(x)=4x
3−36=4(x
3−9)
jedyne ekstremum to x=
3√9 i jest to oczywiście minimum globalne (mamy wielomian)
f(
3√9)=9
4/3−4*9
4/3+60=60−3
11/3≈4
zatem faktycznie x
4−36x+60>0
22 mar 21:32
~uczeń13: Dziękuję!
22 mar 21:33