oczekiwana
hola: Mamy
xi Pi
−3 0,3
−1 0,1
0 0,2
1 0,1
4 0,3
Jak policzyć E(X>−1 | X>0) ?
22 mar 17:54
'Leszek: Wartosc oczekiwana rozkladu skokowego obliczamy na podstawie wzoru:
Ex = ∑ xi*pi = 0,3
Natomiast dystrybuante obliczamy nastepujaco :
F(x) = ∑ pi dla xi <x
Czyli
F(x) = 0 dla x≤ −3
F(x) = 0 +0,3 = 0,3 dla x = ( −3 , − 1>
F(x) = 0,3+0,1 = 0,4 dla x= (− 1, 0>
F(x) = 0,4 + 0,2 = 0,6 dla x= ( 0, 1>
F(x) = 0,6 + 0,1 = 0,7 dla x= (1, 4>
F(x) = 0,7 + 0,3 = 1 dla x >4
22 mar 19:06
hola: Nadal nie wiem jak policzyć E(X>−1 | X>0)
22 mar 19:17
'Leszek: A co to jest ? Objasnij ten zapis , czy chodzi o prawdopodobienstwo ?
W roznych podrecznikach uzywa sie niestety roznych oznaczen ,podaj pelna tresc
zadania !
22 mar 19:20
hola: E(X>−1 pod warunkiem X>0)
22 mar 19:36
'Leszek: Na podstawie podanego wzoru :
Ex = ∑ xi *pi dla xi >0
Ex = 1*0,1 +4*0,3 = 1,3
22 mar 20:12