matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg określony rekurencyjnie
Jagoda:
Dany jest ciag okreslony rekurencyjnie { a
1
=5 ; a
n
+
1
= 4
a
n
+1 oblicz sume czterech początkowych wyrazów tego ciągu. Jakieś pomysły?
22 mar 17:34
Mila:
a
1
=5 licz a
2
,a
3
,a
4
a
2
=4*a
1
+1=4*5+1=21 itd
22 mar 17:37