Kąty
Paulina Kowalska: Czy można tak usunąć ujemne kąty?
4sin(−420°)= −4sin420°
cos(−300°)= −cos300°
22 mar 17:10
Jerzy:
2 nie tak.
22 mar 17:15
Weronika Maja K: −3tg(−45) = 3tg(45)
Czy to jest prawda?
jesli tak to rozpisuje sie to tak:
−3tg(−45) = −−3tg(45) = tg(45)
Jak sie usuwa te minusy?
w roznych przypadkach. Czy ma znaczenie czy jest np.:
−4sin(−x) czy 4sin(−x)
22 mar 17:27
23 mar 01:07
Mariusz:
Sinus jest nieparzysty ale cosinus jest parzysty
Przydadzą ci się wzory redukcyjne
23 mar 02:12