oblicz logarytm
maks: (log2 18 − log3 32 + log3 4,5)log √2 4
22 mar 15:59
maks: Wychodzi mi −3 log3 27/4 i nie wiem jak dalej zrobic
22 mar 16:00
Janek191:
= ( − 3 + log3 ( 4, 5 : 1,5))4 = ( − 3 + 1)4 = (−204 = 16
22 mar 16:32
Janek191:
Miało być
... = (−2)4 = 16
22 mar 16:33
maks: Czemu caly nawias jest do potegi 4?
22 mar 16:43
Janek191:
log√2 4 = 4 bo (√2}4 = 4
22 mar 16:47
maks: ok, zamiast dzielenia nie powinno być mnożenie?
22 mar 16:53
Janek191:
| | 4,5 | |
log3 4,5 − log3 1,5 = log3 |
| = log3 3= 1 |
| | 1,5 | |
22 mar 16:54
maks: czyli zamieniając kolejność zmieniam znak?
22 mar 16:56