calki
calka: Równanie rózniczkowe moze miec wiecej niz jeden czynnik całkujacy. Udowodnic, ze
L1(x; y) = 1/(xy), L2(x; y) = 1/y2, L3(x; y) = 1/(x2 + y2) sa czynnikami całkujacymi
równania
y dx − x dy = 0. Uzasadnic, ze tak otrzymane rozwiazania sa równowazne.
Jak to udowodnic? Co nalezy zrobic?
A jak pokazac ich rownowaznosc?
22 mar 15:00
Jerzy:
Przemnóż równanie przez każdy z nich i wykaż ,że dostaniesz równania zupełne.
Rozwiąż te równania i pokaż,że są tożsamościami.
22 mar 15:54
calka: Czyli musza wyjsc trzy takie same rozwiazania tak?
22 mar 16:19
'Leszek: Tak !
22 mar 16:21
Mariusz:
Jak znamy więcej niż jeden czynnik całkujący to wystarczy te czynniki podzielić
aby otrzymać całkę ogólną równania
22 mar 20:56
calka: Ale w jaki sposob podzielic?
22 mar 21:04
Mariusz:
Jak masz więcej niż jeden czynnik całkujący to nie musisz całkować
23 mar 02:26
Mariusz:
Chociaż tutaj lepiej będzie postąpić jak radzą poprzednicy
Czasem możesz dostać więcej niż jeden czynnik całkujący
np równanie o rozdzielonych zmiennych
| | dy | |
m1(x)n1(y)+m2(x)n2(y) |
| =0 |
| | dx | |
ma czynnik całkujący
| | y | |
równanie jednorodne y'=f( |
| ) |
| | x | |
ma czynnik całkujący
| | 1 | |
μ(x,y)= |
| |
| | xP(x,y)+yQ(x,y) | |
Równanie liniowe pierwszego rzędu
y'+a(x)y=b(x)
ma czynnik całkujący
μ(x)=exp(∫a(x)dx)
Równanie Bernoulliego
y'+p(x)y=q(x)
r
ma czynnik całkujący postaci
μ(x,y)=exp((1−r)∫p(x)dx)y
−r
Mając czynnik całkujący równania Bernoulliego można łatwo podać
czynnik całkujący dla równania Riccatiego
gdy znana jest jedna całka szczególna
23 mar 02:48