ciągi
zyx: Dany jest ciąg (an) określony wzorem an = −6n + 48, dla n∊N i n≥1.
Dla jakich n zachodzi równość 27an = a1 + a2 + ... + an−1?
Oblicz sumę stu początkowych wyrazu ciągu (an), które są ujemne i podzielne przez 4.
Proszę bardzo o jakieś wskazówki, bo nie wiem jak się za to zabrać, szczerze mówiąc.
22 mar 14:46
22 mar 15:04
Pytający:
| | a1+an−1 | |
Sn−1(an)= |
| *(n−1) |
| | 2 | |
| −6n + 48+(−6(n−1) + 48) | |
| *(n−1)=27(−6n + 48) |
| 2 | |
... oblicz dla jakich n to zachodzi
a
n<0 ⇔ −6n + 48<0 ⇔ n>8
| | −3n | |
an=4( |
| +12) ⇒ an podzielne przez 4, gdy −3n parzyste, czyli gdy n parzyste |
| | 2 | |
Zatem niech b
n=(a
10,a
12,a
14,a
16,...)
a
n to malejący ciąg arytmetyczny, a
1=42, r=−6
a
n=42+(n−1)*(−6)
b
n to również malejący ciąg arytmetyczny, b
1=a
10=−12, r=2*(−6)=−12
b
n=−12+(n−1)*(−12)=−12n
| | b1+b100 | |
S100(bn)= |
| *100=... |
| | 2 | |
22 mar 15:07