funkcja
MMM: hej

Proszę o pomoc w 2 zadaniach.
zad.1
podaj dziedzine i miejsce zerowe funkcji.
| | x2 −16 | |
b)y= |
|
|
| | (x−4)(x+2)(x−8) | |
zad.2
Funkcje f1,f2,f3...,f8 przyporządkowują liczbom naturalnym n, n≠0 resztę z dzielenia
odpowiednio przez 3,4,5...10(f1 resztę z dzielenia przez 3, f2 resztę z dzielenia przez 4 itd)
. Które z tych funkcji mają wspólne miejesce zerowe? podaj te miejesca zerowe.
20 sty 16:30
...: c) brak miejsc zerowych
dziedzina R−{3}
20 sty 16:43
...: b)miejsca zerowe: 4 i −4
dziedzina R−{4,−2,8}
20 sty 16:43
Godzio:
b) miejsce zerowe tylko −4 bo 4 nie nalezy do Df
20 sty 16:45
MMM: możecie mi powiedziec jak Wy to obliczacie


bo już nie wiem. rysujecie wykres czy tabelke?
20 sty 16:52
Godzio:
miejscie zerowe to : (x,0) np miejscem zerym jest punkt (1,0) (3,0) czyli y zawsze =0 a x=
...
Df w tych przykładach manownik ≠0
a)
Dziedzina:
(x−2)(x+1)≠0 => x≠2 v x≠−1 Df: R−{−1,2}
Miejsce zerowe:
x+5 = 0
x=−5
liczba − 5 jest miejscem zerowym
20 sty 16:55