Geometria Analityczna
hyphaee: Napisz równanie okręgu o promieniu √5, jeśli punkty A i B należą do tego okręgu. A(0,4)
B(−1,1)
22 mar 13:50
Jack:
(x−a)2 + (y−b)2 = 5
punkt A nalezy zatem :
{(0−a)2 + (4−b)2 = 5
punkt B nalezy zatem
{(−1−a)2 + (1−b)2 = 5 (wiadomo, ze (−1−a)2 = (1+a)2 )
znajdz "a" i "b"
22 mar 13:53
Antonni: rozwiaz uklad rownan
{x−0)2+(y−4)2=25
[(x+1)2+(y−1)2=25
22 mar 13:54
Antonni: Ma byc tak jak napisal Jack Przepraszam .
22 mar 13:55
Jack:
22 mar 13:57
Adamm:

S=(x;y)
|AS|=|BS|=
√5
x
2+(y−4)
2=(x+1)
2+(y−1)
2=5
x+3y−7=0
dalej podstawiasz, mi się nie chce więc odczytam z rysunku
x=−2, y=3 lub x=1, y=2
22 mar 13:58
hyphaee: a2+16−8b+b2=5
a2 +2a +1 +1 −2b +b2=5
a2 −8b +b2=−11
a2 +2a −2b +b2=3
Nie wiem jak dalej to rozwiązywać, jak mam dwie niewiadome. Próbowałam metodą wyznaczników, ale
tak się chyba nie da, bo nic sensownego mi nie wychodziło
22 mar 14:02
Adamm: to nie jest liniowy układ równań
22 mar 14:04
hyphaee: Adamm co mam podstawiać do równania? Próbowałam z odległości puntu od prostej, ale to nic
nie wnosi
22 mar 14:15
Adamm: nie widziałeś tej funkcji liniowej? wada wzroku?
22 mar 14:17
hyphaee: Chyba się nie zrozumieliśmy, pytałam o to jakie wartości mam podstawić do równania: y=−13x
+ 73 bo nie wiem jak mam wykorzysta na tym etapie to równanie
22 mar 14:27
Adamm: | | 1 | | 7 | |
nie to, podstawiasz y=− |
| x+ |
| do x2+(y−4)2=5 lub (x+1)2+(y−1)2=5 |
| | 3 | | 3 | |
22 mar 14:30
hyphaee: Okej, dzięki!
22 mar 14:31