Zadanie na dowodzenie z planimetrii
Paweł: zad. Przez punkt S leżący wewnątrz trójkąta ABC o polu P poprowadzono trzy proste równoległe do
boków trójkąta. Te proste podzieliły trójkąt na sześć części , z których trzy są trójkątami o
polach P1, P2, P3.Wykaż,że √P=√P1+√P2+√P3
22 mar 11:52
g:

x = a+b+c
wszystkie trójkąty są podobne, wiec ich pola są proporcjonalne do kwadratu podstawy.
P = k*x
2, P
1 = k*a
2, P
2 = k*b
2, P
3 = k*c
2
√P/k =
√P1/k +
√P2/k +
√P3/k
itd.
22 mar 13:02
Paweł: Wiem, że trójkąty są podobne. Znam, twierdzenie o polach figur podobnych. Czy k oznacza skalę
podobieństwa? A co z równoległobokami ?
22 mar 14:39
Adamm: k to nie jest skala podobieństwa
równoległoboki nie są częścią zadania
22 mar 14:55