GEOMETRIA ANALITYCZNA
hyphaee: Wyznacz równanie okręgu, którego środek leży na prostej l, jeśli punkty A i B leżą na tym
okręgu:
a) A(0,1) B(−1,0) l: x−1=y
b) A(1,0) B(−1,4) l: x−y+3=0
Robiłam tak, ale mi się nie zgadza odpowiedź:
a) S=(x,x−1)
|BS|=|AS|
|BS|2=|AS|2
x2+(x−2)2=(x+1)2 +(x−1)2
x=0 y=−1
S=(0,−1)
|BS|2 =r2
i wychodzi mi że równanie okręgu to x2 + (y+1)2=4 a w opowiedziach jest
(x−1)2+(y+1)2=5
Podpunkt b) mam na takiej samej zasadzie rozwiązany i odpowiedź też mi się nie zgadza. Gdzie
robię błąd?
22 mar 10:02
Jerzy:
Zauważ, że w podanej odpowiedzi : S(1,−1) i ten punkt nie należy do prostej l.
22 mar 10:20
Jerzy:
Z kolei w Twoim rozwiązaniu punkt B nie należy do okręgu.
22 mar 10:44
hyphaee: Nie wiem gdzie robię błąd...
22 mar 12:04
Jerzy:
Źle rozwiazałaś równanie kwadratowe.
22 mar 12:09
hyphaee: Znalazłam błąd, dziękuje!
22 mar 12:20