calki
calka: Znalezc wszystkie funkcje f(x), dla których równanie y
2sin x + yf(x)y'=0 jest zupełne.
| | dP | | dQ | |
Rownanie jest zupelne jak spelnia warunek |
| = |
| . |
| | dy | | dx | |
Ale czy to wystarczy? Czy musza byc jeszcze jakies dodatkowe zalozenia odnosnie tej funkcji
f(x)?
21 mar 23:48
Mariusz:
Nikliborc zakłada jeszcze że funkcje P(x,y) oraz Q(x,y) są ciągłe na obszarze płaskim
| | 1 | |
Gdy pomnożysz to równanie przez funkcje μ(x,y)= |
| |
| | y2f(x) | |
to dostaniesz równanie zupełne ale wtedy twoje równanie będzie równaniem z czynnikiem
22 mar 03:18
calka: Czyli ta funkcja f(x), ktora mi wyjdzie musi byc jeszcze ciagla tak?
Czy P(x, y)=P(x, y(x)) oraz Q(x, y)=Q(x, y(x)) w ogolnym rownaniu zupelnym? Chodzi mi o to czy
ten y jest tam zalezny od x, czyli y(x) ?
22 mar 07:20
Jerzy:
Funkcje P(x,y) i Q(x,y) to funkcje dwóch zmiennych : x i y , i żadna ze zmiennych nie jest
zależnaod drugiej.
22 mar 08:14
'Leszek: W tym zadaniu jest napisane ,ze jest to rownanie zupelne ,wiec nie wprowadza sie
czynnika calkujacego !
y
2sin x + y*f(x) *y ' = 0 ⇔ y
2 sin x dx + y f(x) dy =0
| | δP | |
P(x,y) = y2 sin x ⇒ |
| = 2ysin x |
| | δy | |
| | δQ | |
Q(x,y) = y f(x) ⇒ |
| = y *f ' (x) |
| | δx | |
Czyli : y*f ' (x) = 2ysin x
| | dy | |
Zatem |
| = 2sin x ⇒ ∫ dy = ∫ 2sin xdx ⇒ f(x) = −2 cos x + C |
| | dx | |
22 mar 10:26
calka: Tez mi wyszla taka funkcja f(x).
| | 1 | |
Ostatecznie wyszlo mi −y2cos x +C* |
| y2=C1, C1∊R. |
| | 2 | |
22 mar 14:13