przedziały
joko: Rozwiąż równanie |x|+|x−3|=3
Wychodzi mi (−∞;0) −x−x+3=3 x=0 x∉(−∞;0)
<0;3) x−x+3=3 x=0,1,2
<3;∞) x+x−3=3 x=3
Wytłumaczy mi ktoś dlaczego wynik to x∊<0;3> a nie <0;∞>?
Przecież 3 należy do ostatniego przedziału czyli x spełnia wszystkie liczby od <3;∞)?
21 mar 23:07
Adamm: |x|+|x−3|=3
x2+2|x||x−3|+(x−3)2=9
2|x||x−3|=6x−2x2
założenie: 6x−2x2≥0 ⇔ x∊<0;3>
4x2(x−3)2=4x2(x−3)2
co jest oczywiście prawdziwe
zatem ostatecznie x∊<0;3>
21 mar 23:10
joko: Ahaaa... Wszystko zaczęło mi się mieszać z nierównościami... Czyli jeżeli mamy równanie to mam
podać tylko i wyłączenie te iksy które mieszczą się w danym przedziale, ale w tym przypadku
mieliśmy tych iksów kilka więc powstał przedział tak?
21 mar 23:17
Adamm: kilka? można tak powiedzieć

chociaż to bardzo nieprawdziwe
nieskończenie wiele, mało tego, nieprzeliczalnie
tak, dlatego powstał przedział
21 mar 23:20
joko: A powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Mianowicie, czy x przyjmuje jakieś wartości dla tej
| | 4 | |
nierówności? (−∞;−1) x≤ |
| |
| | 5 | |
21 mar 23:26
Mila:
|x|+|x−3|=3
|x|=x dla x≥0
|x−3|=x−3 dla x≥3
−−−−−−−−−−−−Rozwiązujemy w przedziałach:
1)
x<0
−x−x+3=3
−2x=0⇔x=0 nie należy do przedziału (−∞,0)
2) x∊<0,3)
x−x+3=3
0=0 każda liczba z tego przedziału jest rozwiązaniem
3)
x≥3
x+x−3=3
2x=6
x=3∊<3,∞)
=======
odp :
x∊<0,3>
21 mar 23:39
Adam: cały przedział spełnia tą nierówność
21 mar 23:53
Adam: miałem na myśli nierówność
21 mar 23:55
Mila:
21 mar 23:56