Całka nieoznaczona
Michał: Oblicz całkę nieoznaczoną
21 mar 23:05
Adamm: rozkład na ułamki proste
21 mar 23:06
Michał: To wiem tylko nie potrafię rozpisać.
21 mar 23:28
Mila:
x
3+2x
2+5x=x*(x
2+2x+5)
Δ<0
| 5x2−5 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x*(x2+2x+5) | | x | | x2+2x+5 | |
5x
2−5=A*(x
2+2x+5)+x*(Bx+C)
x=0
L=−5 , P=5A⇔5A=−5 A=−1
x=1
0=A*8+B+C⇔B+C=8
x=−1
0=A*4+(−1)*(−B+C)⇔−4+B−C=0
B+C=8 i B−C=4
A=−1, B=6 i C=2
| 5x2−5 | | −1 | | 6x+2 | |
| = |
| + |
| |
| x*(x2+2x+5) | | x | | x2+2x+5 | |
21 mar 23:49
Mariusz:
Mila można jeszcze sprowadzić trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej
Wtedy widać by było jakie można zastosowaćpodstawienie
22 mar 02:18