zadanko
Michał :): Rozpatrujemy wszytstkie liczby dziesięciocyfrowe parzyste , w zapisie których występują cztery
jedynki,
trzy dwójki oraz dwie czwórki i jedna trójka. Wykaż że wszystkich takich liczb jest 6300.
Help
21 mar 21:50
Mila:
Permutacje z powtórzeniami:
1)
1 111 222 43||4
| 10! | | 4!*5*6*7*8*9*10 | |
| = |
| =5*7*8*9*10=25200 |
| 4!*3! | | 4!*6 | |
lub
2)
1 111 22443||2
| 10! | | 4!*5*6*7*8*9*10 | | 5*6*7*8*9*10 | |
| = |
| = |
| =37800 |
| 4!*2!*2! | | 4!*4 | | 4 | |
25 200+37 800=63 000
21 mar 22:32