Proszę rozwiązać metodą przeciwnych współczynników!!! :)
Bobcio:): {5=3x−y
5x−2y=7
{x−3y=5
y+3x=−5
20 sty 16:19
Bobcio:): Pliss pomóżcie

! dla ułatwienia podam wyniki

; dla 1 (x=3, y=4) dla 2 (x=−1, y=−2)
20 sty 16:30
Bobcio:): Proszę pomózcie


!Potrzebuje te równania rozwiązane
20 sty 16:40
MMM: 1)
3x−y=5/ *−2
5x−2y=7
−6x+2y=−10
5x−2y=7
−x=−3/*(−1)
x=3
3x−y=5
3*3−y=5
9−y=5
y=4
20 sty 16:45
Bobcio:): THX

!

móglbyś zrobc przyklad ten poniżej?
20 sty 16:48
MMM: 2)
x−3y=5/*(−3)
3x+y=−5
−3x+9y=−15
3x+y=−5
10y=−20/10
y=−2
y+3x=−5
3x=−5+2
x=−1
20 sty 16:50
MMM: tylko zrób sobie klamerki^^
20 sty 16:50
Bobcio:): spoko dziex
20 sty 16:58