Oblicz najdłuższą i najkrótszą odległość między punktami
Kuba:

Oblicz najdłuższą i najkrótszą odległość między punktami, z których jeden należy do okręgu o
równaniu x
2+y
2=1 a drugi do okręgu o równaniu x
2+y
2−6x−8y+21=0. Sporządź rysunek.
Na razie pomyślałem, że mogę z tego drugiego równania znaleźć środek tego okręgu oraz promień,
nie wiem czy mi się to do czegoś przyda.
adam:

Przydadzą się dwa środki okręgów.
Ze środków wyznaczamy równanie prostej.
3 y − 4 x = 0
Z równań okręgów i prostej wyznaczamy współrzędne punktów ABCD.
A(−3/5,−4/5)
B(3/5,4/5)
C(9/5,12/5)
D(21/5,28/5)
Interesują nas odległości AD i BC
|AD|=8
|BC|=2
No ale do tych wyników można dojść o wiele prościej.