zadanie optymalizacyjne
Soph: Dany jest wykres funkcji f(x)=x2 dla x≥0. Prosta l styczna do tego wykresu wraz z prostymi
x=0, y=0 i y=4 wyznacza trapez . Oblicz współrzędne takiego punkty styczności, by ten trapez
miał najmniejsze pole.
21 mar 20:22
kochanus_niepospolitus:
1) rysunek
2) wzór na wyliczanie współczynnika stycznej do wykresu f(x)
21 mar 20:27
jc: Nie ma co liczyć, y=2, a więc x=√2. Po prostu środek skośnego odcinka
musi leżeć najbliżej osi pionowej.
21 mar 20:38
kochanus_niepospolitus:
jc ... tyle że Soph nie ma bladego pojęcia (nie wspominając już o tym, że nie będzie
wiedział/−a jak obronić taką odpowiedź)
21 mar 20:50
jc:

kochanus
niepospolitus, wiesz przecież, jak się liczy pole trapezu.
Linia przerywana leży w połowie wysokości.
Pole = wysokość * długość linii przerywanej
długość linii przerywanej = suma podstaw / 2.
Linia przerywana powinna być jak najkrótsza.
21 mar 20:57
kochanus_niepospolitus:
jc .. ja wiem ... Ty wiesz ... ale autor/−ka już może nie wiedzieć
21 mar 20:58
kochanus_niepospolitus:
pamiętaj, że autor/−ka potencjalny materiał na osobę, która w przyszłości będzie dbała o Twoje
oszczędności, niech lepiej nauczy się optymalizować
21 mar 21:00
jc: Ale chyba autor wpisu powinien znać wzór na pole trapezu?
Wysokość jest określona, wynosi 4. O polu decyduje więc położenie środka prawego boku.
Ze względu na wypukłość paraboli, wspomniany środek musi leżeć po prawej stronie
paraboli....
Co tu jest trudnego?
21 mar 21:07