Trygonometria
Qwadrat: Oblicz
| | 1 | |
jeśli sinα*cosα= |
| , gdzie α jest kątem ostrym. |
| | 3 | |
Próbowałem to na różne sposoby, na początku doszedłem do postaci 3sin
3α + 3cos
3α, w innej
próbie (z wykorzystaniem jedynki trygonometrycznej) do 2sinα + 2cosα, ale nie mam pojęcia co z
tym można jeszcze zrobić.
21 mar 20:14
kochanus_niepospolitus:
Rozpiszmy
| | 1 | | 2 | |
sinx*cosx = |
| ⇔ 2sinx*cosx = |
| |
| | 3 | | 3 | |
(sinx+cosx)
2 = sin
2x + cos
2x + 2sinx*cosx = // jedynka trygonometryczna i to co wyżej mamy
// =
| | √15 | |
czyli: sinx + cosx = |
| |
| | 3 | |
sposób 1)
| sin2x | | cos2x | | 1−cos2x | | 1−sin2x | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| cosx | | sinx | | cosx | | sinx | |
| | 1 | | 1 | | sinx + cosx | |
= |
| + |
| + sinx + cosx = |
| + sinx + cosx = |
| | cosx | | sinx | | sinx*cosx | |
21 mar 20:18
kochanus_niepospolitus:
rozpisujemy to samo co wcześniej na wstępie !
sposób 2)
| sin2x | | cos2x | | sin3x + cos3x | |
| + |
| = |
| = 3*(sin3x + cos3x) = |
| cosx | | sinx | | sinx*cosx | |
= 3*(sinx + cosx)*(sin
2x − sinx*cosx + cos
2x) = ...
kłaniają się wzory skróconego mnożenia:
a
3 + b
3 = (a+b)(a
2 − ab + b
2)
21 mar 20:21
kochanus_niepospolitus:
w sposobie (1) jest pomyłka.
winno być:
| 1 | | 1 | |
| + |
| −sinx −cosx = .... |
| cosx | | sinx | |
i wtedy wynik w obu jest taki sam
21 mar 20:22
Qwadrat: | | 5 | |
Cóż, byłem blisko− na początku miałem obliczone (sinα + cosα)2= |
| , ale błędnie |
| | 3 | |
stwierdziłem, że do niczego się to nie przyda.
Tymczasem wystarczy pierwiastek z tego podstawić do mojego 2(sinα + cosα) i mam wynik.
Bardzo dziękuję
21 mar 20:36