Logika
John: Wyznacz zbiory A∪B, A∩B oraz A'∩B'.
A={x∊R: |x−1|=1−x} B={x∊R: |2x−1|=2x−1}
Proszę o wytłumaczenie w jaki sposób się czyta zawartość tych przedziałów i jak to w ogóle
zinterpretować albowiem pierwszy raz się napotkałem na tego typu przedziały, także nie wiem jak
to ugryźć. Wytłumaczenie może być na tym lub innym przykładzie. Z góry dziękuje.
21 mar 20:05
Adamm: jakie przedziały?
to są zbiory kolego
wyznaczasz dla jakich x jest spełniony warunek podany
21 mar 20:10
kochanus_niepospolitus:
|x−1| = 1−x ⇔ |x−1| = −(x−1)
jeżeli (x−1)≥ 0 to |x−1| = x−1, a więc:
x−1 = −(x−1) ⇔ x−1 = 1−x ⇔ x = 1
jeżeli (x−1) < 0 to |x−1| = −(x−1), a więc:
−(x−1) = −(x−1) ⇔ 0 = 0
jakie z tego wnioski?
analogicznie ze zbiorem B
21 mar 20:10
John: No faktycznie zbiory Adamm, przejęzyczenie, za które przepraszam. kochanus niepospolitus
dzięki, już czaje.
21 mar 20:23