Wektory własne macierz
Benny: Mam pewne zadanko, gdzie muszę znaleźć macierz odwzorowania. Mam daną pierwszą kolumnę macierzy
oraz wektory własne.
Mój pomysł jest taki, aby zapisać to jako
(A−λ1*I)*v1=0
(A−λ2*I)*v2=0
(A−λ3*I)*v3=0
lecz nie mogę wyliczyć z tego układu wszystkich niewiadomych.
Jakiś inny pomysł?
21 mar 19:56
jc: Jeśli v1, v2, v3 są liniowo niezależne, to
A=[v1, v2, v3] [λ1, λ2, λ3] [v1, v2, v3]−1
[v1 v2 v3] = macierz utworzona z 3 wektorów stojących jeden za drugim
[λ1, λ2, λ3] = macierz diagonalna z λ1, λ2, λ3 na przekątnej
(tam mi się teraz wydaje, sprawdź!).
21 mar 20:52
Benny: Nie są liniowo niezależne, wynika z tego, że jakaś wartość własna jest dwukrotna. Może coś
inaczej spróbuje.
21 mar 21:04
jc: Zadanie jest abstrakcyjne, czy masz dane konkretne wartości?
Masz układ 9 równań liniowych z 6 niewidomymi.
21 mar 21:12
Benny: Mam macierz
1 a b
1 c d
1 e f
I wektory (1,1,1), (1,0,1), (1,−1,1)
21 mar 21:30