wartość bezwzględna w funkcji
joko: Niech P(a,b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x)=−x+2
a) Wyraź sumę odległości punktu P od osi układu współrzędnych jako funkcję zmiennej a i
naszkicuj wykres tej funkcji.
Wiem, że odległość od osi OX można zapisać jako |a| a odległość od OY jako |b| natomiat nie
rozumiem dlaczego |b|=|−a+2|
Chodzi mi o ten fragment z |−a+2| Dlaczego po podstawnieniu to nie jest |b|=|−a|+2
21 mar 19:42
joko: Obejdzie się bez funkcji, bo z tym sobie poradze, ale nie rozumiem dlaczego po podstawieniu to
przyjmuje taką postać jak wyżej.
21 mar 19:59
kochanus_niepospolitus:
bo właśnie to mówi funkcja

zależność pomiędzy y, a x

|b| = |−a| + 2?
ok ... weźmy punkt P(1,−1)
i sprawdźmy czy się będzie zgadzać:
|−1| = |1| + 2
czyli:
1 = 1 + 2
1 = 3

coś chyba jest nie tak, nie uważasz?
21 mar 20:05
===:
Pomieszanie z poplątaniem.
Punkt P=(a, b) a skoro ten punkt leży na prostej to jego współrzędne spełniają równanie
tej prostej. Skoro to prosta y=−x+2 to:
pierwsza współrzędna tego punktu to a
druga współrzędna tego punktu to −a+2
Odległość to zawsze wartość nieujemna
Zatem odległość P od 0y=|a|
odległość P od 0x=|−a+2|
21 mar 20:07
joko: A czy to nie jest tak, że skoro b jest w wartości bezwzględnej, to cała reszta po prawej
stronie musi być w wartości bezwzględnej? Tak samo w przypadku y2=(ax+b)2
21 mar 20:07
joko: Chodzi mi o to, że jeżeli tą wartość podniesiemy do kwadratu, albo będzie ona wartościa
bezwzględną, to całe działanie po prawej stronie też w ten sposób potraktujemy?
Przykładem jest właśnie to równanie y=−x+2 ⇒ |y|=|−x+2| albo y=−x+2 y2=(−x+2)2
21 mar 20:36
===:
Pop swoje chłop swoje
21 mar 22:00