4 rozne pierwiastki
hp : dla jakich warosci parametru k rownanie (k−20)x4 −2(k+3)x2 +k+1=0 ma 4 rozne pierwiastki.
wiem ze a≠0 Δ>0 podstawiam zmienna t=x2 i ze t >0 ale to mi da tylko 2 pierwiastki wiec jak
znalezc kolejne 2 dziekuje za pomoc
21 mar 19:41
Omikron: Da Ci to dwa pierwiastki t, ale Ty szukasz pierwiastków x.
Na przykładzie: załóżmy że wyjdzie t1=4 i t2=9
W takim razie x2=4 lub x2=9
Wychodzą tu 4 pierwiastki.
Żeby więc były cztery pierwiastki x, to oba pierwiastki t muszą być dodatnie.
Żeby oba były dodatnie to ich iloczyn i suma muszą być dodatnie. A to sprawdzisz już przy
pomocy wzorów Vieta.
21 mar 19:55
hp : aaa rozumiem no tak jejku dziekuje bardzo tylko jedno pytanie dlaczego x1+x2? nie wystarczy sam
iloczyn ?
21 mar 19:57
Omikron: Iloczyn dwóch ujemnych liczb też jest dodatni. Dlatego musimy też podać warunek dodatniej sumy.
Poza tym t1+t2, nie x1+x2
21 mar 20:00
hp : no tak bardzo dziekuje za pomoc
21 mar 20:16
Omikron: Proszę
21 mar 20:28